17 Ocak 2017 Salı

Adıyaman Usulü Çiğ Köfte Nasıl Yapılır

Çiğ köfte denildiğinde ilk akla gelen şehrimiz Urfa olsa da diğer yörelerimizde de sevilerek yapılan ve yenen bizim topraklarımıza özgü bir lezzettir çiğ köfte.Özellikle domatesi,salçası bol koyu renkli,bol baharatlı Adıyaman yöresine has bu tarif çiğ köfte sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet.

Malzemeler;
  • 3 su bardağı esmer ince bulgur
  • 1,5 su bardağı isot
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet soğan
  • 2 tatlı kaşığı köfte baharatı
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 adet limon
  • 1 kase buz parçaları
  • 150 gr çiğ köftelik et
Yapılışı ;
Çiğ köfte yoğurmak için uygun olan bir tepsiye küçük küçük doğradığınız doğanları, eti, salçayı ve isot hariç tüm baharatları koyun.İsotu su dolu bir kasede bekletin.5 dakika boyunca tüm malzemeleri yoğurun.Bir miktar su ekleyip yoğurmaya devam edin.Suyunu çekip kuru hale gelince bir miktar buz ve kabuklu olarak limonu 4 e bölüp içine atın.Yoğurma işlemine tekrar devam edin.Çiğ köfte kurudukça içine isotlu harçtan yavaş yavaş ekleyip sürekli yoğurun.Sakız gibi bir kıvam olduğunda içine maydanoz ve zeytinyağı ekleyip 2 dakika daha yoğurun.Daha sonra sıkma işlemine geçebilirsiniz.Adıyaman çiğ köftesinin özelliği bol baharatlı,domates salçalı oluşu,isotun suda bekletilmesi ve renginin koyu olmasıdır.Ayrıca köfteyi yoğurmak istemeyenler buz ve limon hariç diğer malzemeleri ekleyip el blendırından geçirebilirler.Maydanoz ve yağ katıldıktan sonra 2 dakika elde yoğurmaları yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder